Кога и как да започнем захранване?

Хващаме се на бас, че няма майка минаваща през захранване, която да не се е притеснявала как ще протече то.

Кога да започна?

Как да започна?

Какво ми е нужно?

За жалост все още има педиатри, които препоръчват предлагането на сокове от 2-3 месечна възраст, това също се смята за захранване и е изключително вредно за незрелият бебешки стомах.

Оптимален старт, който да е здравословен за детето ви е този между 5-6 месечна възраст. Световните препоръки залагат на навършена половин година. Добре е вашето дете да умее да стои самостоятелно седнало, но не винаги това се случва точно на шестият месец нали?

Масово се спекулира, че ако детето проявява интерес към храната на семейството значи е готово. Това не е никакъв знак, защото бебетата преоткриват света всеки ден. Цветове, аромати, визуални стимули. Интереса им е голям към всичко и да всичко се изследва с уста. Не прибързвайте със захранването, оставете организма на детето да съзрее достатъчно за да може да се възолзва от всички преимущества, които му носи новата храна.

А как да започнем?

Два метода на захранване са популярни в майчинските среди – педиатрично ( с предлагане на пюрирана храна в началото ) и ЗВБ. ( захранване водено от бебето – предлагане на храна в подходяща форма и конистенция, която детето да опитва само)

Кой подход ще изберете е изцяло ваш избор, можете и да предпочетете комбиниран такъв. И двата имат своите ревностни поддръжници, които вярват, че само това е начина на предлагане на храна на малките им деца.

Плюсове и минуси:

-При ЗВБ оставяте детето само да опознава текстура и вкус, давате му възможност да се справя и да усвоява нови умения. Страха при повечето майки изхожда от задавяне с парченце от предложеното хапване, има страхотна книга на Мария Нориега, която можете да прочетете, както и много форуми на тази тема. ( разликата между закашляне и задавяне, начини на справяне с тях) Тук цапането е доста повече, но голяма част от децата захранени по този метод успяват да се хранят съвсем сами преди навършване на годинката. При ЗВБ за разлика от педиатричният подход не се мерят грамажи и не се въвеждат храни, а напротив, предлага се различен избор всеки ден. Не се цели заместване на хранене и отбиване на детето, било то на кърма или адаптирано мляко, а се вярва, че това се случва, когато малчувците са готови.

Кога и как да започна захранване

-От друга страна при педиатричният подход всичко се случва по-бързо и сравнително чисто. Тук въвеждата се храна се дава в определен ред и срок. Грамажите се измерват, като се започва от няколко лъжички и всеки ден се надгражда. Привържениците на пюрираното постепенно въвеждане на храни са на мнение, че по този начин при алергична реакция на детето по-лесно ще се установи към какво е тя.

Какво ви е нужно за старт?

Любов и време. Някои деца с охота приемат новостите в хранителният им режим, а други за жалост не толкова.

  • Помислете как и дали ще приготвяте храните : Ако се спрете на приготвяне на пара ( подходящо и за ЗВБ и педиатричен подход) може да закупите специален за целта уред, който да ви помогне ( например този тип ) . На пазара има различни марки, като съответно цените варират. Може да сварявате продуктите или да закупувате готови пюрета.
  • Столче за хранене: Един от най-важните помощници. Преценете колко място имате за съхранението му, дали трябва да се сгъва след хранене и колко обемен да бъде. Дали да е с различни позиции на гръбчето ( от леко легнало до 90 градуса) или опция детето да е само седнало. Помислете също дали ви е нужно да е със сваляема табличка или не. ( личен опит сочи, че по-добър начин за разсипана бебешка храна от измиването й под течаща вода няма, ние сме привърженици на сваляемите таблички)
  • Лигавник : Тук избора ви е голям, може да е силиконов или непромокаем изработен от подходяща материя. Ще се учудите на какви места могат да се изцапат децата и колко дрехи ще ви се наложи да прежалите. Слава Богу съществуват и лигавници с ръкави, които благодарение на връзки закрепващи се на гръбчето растат с бебето ви. Те успяват да опазят малките откриватели чисти и готови за игри.
Лигавник с ръкави "Джунгла"
Лигавник с ръкави „Джунгла“
  • Прибори : Ако сте се спрели на педиатричният подход в началото ще ви е нужна само лъжичка, а ако сте обикнали ЗВБ малките сладури се справят страхотно с ръце. Всички деца са различни и усвояват уменията със свой си темп, но част от тях преди годинката или около навършването й успяват да се хранят съвсем сами. Единственото, което трябва да имат са правилните прибори. Удобен захват и форма, размер съответстващ на малките ръчички и уста.
Детски прибори за хранене с кутия жълто охлювче
Детски прибори за хранене с кутия жълто охлювче
  • Чиния/купа : Може да изберете от дървени модели ( те трябва да се поддържат системно чрез намазване с подходяща мазнина) , силиконови ( леки, нечупливи, подходящи и за двата подхода), пластмасови.
Силиконова чиния за хранене горчица
Силиконова чиния за хранене

А вие кога и как захранихте децата?

Ако статията ви е била полезна ще се радваме да ни споделите в коментар.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Mommy life
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart